sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Mardin


Tammelantorin laidalla on pitseria nimeltään Mardin ja poikettiin siellä lauantaina. Kyselin falafel-annoksen vegaanisuudesta monella eri tavalla ja mulle vannottiin, että tämä annos ei sisällä mitään eläinperäistä. Muistelen, että oon aiemmin käynyt tuolla kysymässä ja silloin mulle on sanottu, että falafelit sisältää kananmunaa. En sitten tiedä. Nyt parin päivän aikana blogin kommentteihin on tullut informaatiota paristakin eri paikasta, jossa mulle on tarjottu vegaanisena epävegaanista ruokaa. Jack the Roosterin "vegaanisessa" tofusalaatissa on hunajaa ja Shawarman "annos ei sisällä eläin- tai maitotuotteita" tahinissa on jogurttia. Eihän se kivalta tunnu, että tulee vahingossa syöneeksi epävegaanisia juttuja mutta enemmän harmittaa se, että kerron teille jonkun annoksen olevan vegaaninen vaikka se ei sitä ole. Selkeesti mikään määrä kysymyksiä, varmistuksia ja vegaani-termin selittämistä ei takaa sitä, että saa vegaanista ruokaa sitä tilatessaan. Ärsyttää. Monethan ainesosat (esim. juusto ja majoneesi) on helppo hoksata annoksesta ja sen voi silloin lähettää takaisin mutta noista kastikkeista on vaikea tietää, että mitä niissä on. Aikalailla sitä on sen varassa, mitä tarjoilija/kokki sulle sanoo. Paskaa vegaaniruokaa - facebooksivulla oli kuva Amarillon quorn-hampurilaisesta joka oli erikseen varmistettu vegaaniseksi vaikka sisältääkin kananmunaa. Huoh. Alkuvuodesta täällä Gastropavussa oli keskustelua Roastista, kun osalle asiakkaista kerrottiin, että bbq-kastike ei sovi vegaaneille ja osalle että sopii. En oikein tiedä mitä tälle asialle vois tehdä. Eikö keittiöhenkilökunta oikeesti tiedä mitä niiden annoksissa on vai eikö vaan kiinnosta tarkastaa/miettiä tarkasti? Eikö vegaani-termi ole tuttu, eikä viitsitä sitten kuunnella kun asiakas koittaa sitä selvittää/kyselee ainesosia? Aina kun toinen ihminen valmistaa sun ruokas, niin on mahdollista, että se ei ole vegaanista. Ymmärrän sen ja se riski ulkonasyömiseen aina liittyy. Tuntuu vaan pöljältä, että kerron täällä blogissa annoksista, jotka ei sitten olekaan vegaanisia. Räyh. Suuri kiitos heille, jotka on kertonut, että blogissa olevissa annoksissa on jotain epävegaanista, toivottavasti jatkossakin tieto kulkeutuu mulle, niin voin sitten kertoa asiaa eteenpäin.

Mutta siis muutama sana tosta annoksesta. Falafelit oli hyviä (ei kuitenkaan niin hyviä kuin shawarmassa) ja kastikkeina olleet tomaattikastike ja tulinen kastike oli maukkaita, tulisessa oli oikeesti potkua. Ihan jees annos ja jos tää oikeesti on vegaaninen, niin saattaa olla, että tulee napattua tämmönen mukaan joskus toistekin.

Pinninkatu 32
http://www.mardin.fi/

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tuo amarillon quorn erityisesti. Kun markkinoilla ei taida olla yhtään valmistajaa, joka tekisi sitä ilman kananmunaa ja Amarillossa sitten ''löytyi!''

  VastaaPoista
 2. Tuosta bbq-kastikkeesta, niin muistelisin näin, että joissain bbq-sooseissa on worchester kastiketta jossa käytetään anjovista. Onkos sulla muuten tarkempaa tietoa pikkukiinalainen/shanghai-ruokien vegaanisuudesta? On huhuiltu, että heidän kaikki kastikkeet sisältävät kalakastiketta mutta ei ole varmuutta asiasta.

  VastaaPoista
 3. En oo käynyt pikkukiinalaisessa/shanghaissa vuoteen juurikin sen takia, että ei ole mitään käsitystä mitä niiden ruuissa on. 2 vuotta sitten (http://gastropapu.blogspot.fi/2012/05/pikku-kiinalainen.html) "selvis", että vain muutama kastike on vegaaninen, mutta en ole kyllä mitenkään varma niistäkään. Tässä vuosien aikana eri ihmisille on eri työntekijät sanonut niin montaa eri faktaa aiheesta, että ei oikein voi luottaa yksittäiseen kyselyyn enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta! Sun blogia on huippua lukea vaikka en ole vegaani. Hyvä silti tietää vaihtoehtoja :)

   Poista