sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

New Chinese Food

Sain viikolla blogiini vinkin, että New Chinese Foodin tofuruuat eivät ole (automaattisesti) vegaanisia. Kävin äsken ravintolassa kyselemessä asiasta ja selvisi, että juu eivät ole. Tofuruuat sisältävät lihalientä! Olen melkoisen kiukkuinen nyt. Mulle (ja avomiehelle joka useammin sieltä ruokaa hakee) sanottiin useamman kerran silloin 2013 kun siellä aloin taas käymään, että tofuruuat eivät sisällä lihalientä/osterilientä/kalalientä tai muutakaan eläinperäistä, vaan ovat täysin kasvisruokaa. Tänään kun kysyin, niin myyjä vastasi heti, että kaikki tofuruuat sisältää lihalientä, tai ehkä joskus joku annos ei, kun kokit tekee ruokaa omalla tavallaan. Selvisi, että kun he ovat kyselyihini vastanneet, että on vegaanista, ei sisällä eläinjuttuja, he oikeesti ovat tarkoittaneet, että ok, sulle ei nyt laiteta mutta toki oikeesti näihin kuuluis. Eli ymmärretään kyllä kysymys mutta vastataan aivan väärin. Eli joka kerta pitää osata tilata oikein, vaikkei ensimmäisillä kerroilla saa mitään infoa, että saa ruuan erilaisena kuin se listalta tilattuna on. Miettikääs jos kyseessä olis joku vakava allergia ja kun sulle on sanottu, että annos ei sitä sisällä, niin en mä ainakaan muutaman tilaus kerran jälkeen enää kysyis samasta asiasta.Myyjä sanoi avomiehelleni, että sähän tilaat annoksen aina ilman lihalientä, johon oltiin vähän että häh, Topi oo ikinä tilannut niin kun ei lihaliemen olemassa olosta tiennyt. Myyjä sanoi, että hän muistaa Topin kyselleen aiemmin (siis 2013) onko ruoka vegaanista ja sen takia ovat sitten tehneet hänen tilatessaan vegaanisena.

Tänään myyjä tosiaan vastasi suoraan, että tofuruuat sisältävät lihalientä ja ovat vain pyydettäessä vegaanisia mutta näin asia ei todellakaan ollut 2013, tai sen jälkeenkään kun joskus taas tofua & pähkinöitä annoksesta kysäisin, Aina vaan sanottu, että juu vegaanista on, ei sisällä eläinperäisiä ainesosia. Oon tän blogin takia erityisen tarkka näissä kyselyasioissa, koska en todellakaan halua teille jakaa väärää informaatiota.

Noh, opinpa taas uuden asian mitä pitää tentata kun vegaaniruokaa tilaa. Ei riitä, että kun kysyy sisältääkö ruoka eläinperäisiä juttuja (ja tietysti eritellä kaikki eri eläinperäiset jutut) saa vastauksen ei sisällä, vaan pitää vielä tentata lisää, että niin, mutta sisältääkö ruoka oikeesti, jääkö tästä jotain pois.

Eli kyselkää aina. Kyselkää silloinkin kun haette samasta paikasta ruokaa joka viikko, koska selkeesti mitä vaan voi tapahtua. Ja mä lupaan kysellä aina vaan tarkemmin ja epäillä kaikkea mitä kuulen :) Katotaan sit millaista ruokaa saan, kun tarjoilijalla menee hermot muhun jo tilausta tehdessä.

Ugh, olen puhunut.

8 kommenttia:

 1. Ei helv...en tiedä enää mitä sanoisin, suututtaa niin paljon.
  En tiedä voiko tuolta tai yhtään mistään kiinalaisesta paikasta enää hakea mitään, kun ei näemmä voi yhtään luottaa siihen mitä saa.

  VastaaPoista
 2. Onko kyllä turhauttava tilanne. Minkäänlaista pahoittelua tai edes harmittelua ei myyjältä tullut. Sanoin, että täähän ei siis ole kasvisruokaa jos sisältää lihalientä, niin hän sanoi, että ei niin mutta kun jotkut tykkää siitä lihaliemen mausta tai siis saattaa huomata jos sitä ei ole. Öö. Mä en ikinä oleta, että joku ruoka on vegaanista, tai edes, että kasvisruoka/tofuruoka ei sisällä lihaa mutta tämä on turhauttavaa, että selkeisiin ja monipuolisiin kysymyksiin saa täysin epätosia vastauksia.

  VastaaPoista
 3. Minä tuossa aiemmin kommentoin, unohtui nimikin kiukutessa.
  En kyllä oikein tiedä mitä tekisin tuon ravintolan suhteen, toisaalta haluais mennä ilmaisemaan niille mielipiteensä lihaliemestä, toisaalta ei huvittaisi mennä sinne enää ollenkaan.
  - Eija a.k.a. Kemppu

  VastaaPoista
 4. Juu vähän arvasin tuosta ekasta kommentista että ole sä :) Kannattaa käydä antamassa palautetta! Mun on todella vaikea uskoa, että suurin osa (tai edes kovin moni) ihminen joka tilaa tofuruokaa haluaa, että siinä on lihalientä. Eihän tämä ole ongelma vain vegaaneille, vaan kaikille kasvissyöjille.

  VastaaPoista
 5. Yök siis ihan hirveän ällöttävää, kun ei sitä jotenkin tulis ees mieleen, että laittais lihalientä tofuruokaan koska aika harva, joka syö lihalientä, valitsee tofuruoan. Kiinalaisissa pitää olla tästä lähtien hirveän tarkka. Vähän kyllä ällöttää, kun en ole tuolla käynyt, mutta jos muualla on samanlaista.

  VastaaPoista
 6. Kamalaa! Olen hakenut innoissani silloin tällöin ruokaa täältä, koska kirjoitusten perusteella täältä saa vegaanista ruokaa. Tämä on siis ainut paikka kiinalainen paikka josta olen mitään vuosiin syönyt ja nyt tämä paljastus?! Törkeää ravintolalta! Olen siis tietämättä muka hyvällä omalla tunnolla syönyt jotain epäpyhää joka on saastuttanut kehoani koko tämän ajan. Olen nyt vain niin shokissa, että en tiedä mitä ajatella...

  VastaaPoista
 7. Hei, löysin kiehtovan blogisi. Liha-, osteri- tai kalaliemi on hyvin yleistä aasialaisten ruokien parissa, olen kuullut että varsinkin esim. vietnamilaisessa kasvisruoassa käytetään aina kalalientä. Pitää vaan ymmärtää se tosiasia, että kiinalaisessa ravintolassa käytetään paljon eläinperäisiä ainesosia. Kaiken järjen mukaan sitä toivoisi, että tofuruoat olisivat samalla kätevästi 100% vegaanista mutta aina pitää tiedustella. Itse en ole käynyt kyseisessä ravintolassa pitkään aikaan, asiakaspalvelussa oli mielestäni parannettavan varaa.

  VastaaPoista
 8. Hei Mira, kiva kun olet löytänyt blogini. Tän kyseisen ravintolan kohdalla ongelma oli se, että kysyin (ja avomies) kysyi useeseen otteeseen eri työntekijöiltä (usean kuukauden aikana kun käytiin), että sisältääkö tofuannokset, tai tietty tofuannos eläintuotteita (erittelin vielä useita eri eläintuotteita) ja joka kerta meille sanottiin, että ruoka on vegaanista, ei sisällä eläintuotteita. Aina vastattiin että ei sisällä ja että ruoka on vegaanista. Ei ikinä sanottu, että tämän SAA vegaanisena, vaan aina että se ON vegaanista. Lakkasin sitten kysymästä, kun ajattelin, että liki kymmenen kerran jälkeen asia on selvä ja ruoka sopii vegaaneille. Näinhän ei sitten ollutkaan. Kielimuuria ei ainakaan selkeästi ollut, myyjät puhuvat (hyvää) suomea. Varmaankin sitten kulttuuri - tai ymmärrysmuuri vaan.

  VastaaPoista