tiistai 22. lokakuuta 2013

Roast


Paljon juhlan aihetta ilmestynyt tähän syksyyn ja aloitettiin juhliminen käymällä Roastissa. Viime menussa vegaaneita ei juuri oltu otettu huomioon, mutta tästä uudesta menusta löytyi taas myös vegaaniseksi muunneltavissa olevaa ruokaa. En edes hoksannut kysyä miten paljon Puunhalajaa Päivällistä pitäisi muuttaa, että se olisi vegaaninen, koska halusin ehdottomasti syödä burgerin. Burgeriin (16e) kuuluu tofun lisäksi halloumia ja epävegaanista bbq-omenakastiketta, niiden tilalle sai extratofua. Ilman kastiketta tuo oli kieltämättä aika tylsä burger, siis hyvät maut, mutta enemmänkin muistutti täytettyä sämpylää. Pestotofu oli hyvää, mutta kovin mietoa ja vaikka pestoa oli lisätty myös leipiin, ei se maistunut tarpeeksi. Joku kastike tähän olisi pakko keksiä, en tiedä voisko ne laittaa esim. karpalosiirappia, joka oli superhyvää viime ruuan kanssa. Koska burger oli kevyt niin ranskalaisia olis voinut olla enemmänkin.

Se mua ihmetyttää kovasti, että ravintolat niin usein käyttää kasvisruoissa lihaa sisältäviä ainesosia, niin kuin tässä tapauksessa lihalientä bbq-omenakastikkeessa. Tuleeko asiakkaalle edes mieleen, että annos ei sovi kasvissyöjälle? Vai käyttääkö kasvissyöjät esim. liha- tai kanaliemivalmisteita? Vai onko lihaliemivalmisteita, jotka ei sovi vegaaneille mutta sopii kasvissyöjille? Pikaisilla nettihauilla en löytänyt. Ajattelin kysyä tätä täällä, kun muutaman kerran oon asiaan nyt törmännyt.

Päivitys 17.1

Lukija on selvitellyt asiaa Roastin kanssa ja joku moka siellä on tapahtunut mun siellä käydessä kun kokki jätti bbq:n multa turhaan pois. Keittiöpäällikkö kertoo omena-bbq-kastikkeen olevan vegaanista eli tämä hampurilainen on sen kanssa varmasti maittavampi. Kiitokset ahkeralle lukijalle selvitystyöstä :)

Tammelan puistokatu 34
http://roast.fi/

13 kommenttia:

 1. Oho! Onpa hyvä tietää tuo lihaliemi juttu! Ei nimittäin ole käynyt mielessäkään moinen o_O

  Vaikka ei enää vegaani olekkaan niin pitääkö rueta oikeesti tenttaa jokanen ainesosa et eihän sisällä lihaa... -.-

  VastaaPoista
 2. Hyvä kun sanoit tuosta lihaliemestä. Ei me ainakaan sellaista käytetä koskaan, vaikkei vegaaneja ollakaan. Eihän tuommoista huomaa kysyä. Perhanan perhana, jos lihaliemen tunkeminen kasvisannoksiin on yleistäkin. Ei jaksais kysellä.
  -Kemppuli

  VastaaPoista
 3. Tää ei ole edes mikään ainutkertainen juttu, ainakin ennen esim. Pancho Villan kasvissalaattiin kuuluva riisi on keitetty kanaliemessä :/ on näitä muitakin tullut vastaan, mutta ei nyt tule mieleen. Ja mä kuulen näistä senkin takia harvoin, kun pyydän annoksen vaan vegaanisena enkä aina tarkkaan selvitä mitä kaikkea jää pois. Hulluin juttu mitä oon kuullut, oli vuosia sitten kun kaverin kasvispihvien ja sienikastikkeen päälle oli ripoteltu paistettua pekonia "mausteeksi".

  VastaaPoista
 4. Voisikohan olla, että joissain kasvisliemivalmisteissa, joita ravintoloissa käytetään, olisi esim. laktoosia tai muuta maitotuotetta? Pelkkää spekulaatiota, olen vain huomannut, että laktoosia ja herajauhetta on piilotettu mitä ihmeellisimpiin tuotteisiin.

  VastaaPoista
 5. Oho, eipä oo tosiaan tullut mieleenkään edes kysyä tuosta lihaliemestä :( Hitto, kait noita pitää sitten alkaa tarkemmin syynäämään. Itse siis lakto-ovo vege.

  VastaaPoista
 6. Toi lihaliemen käyttö kasvisruoassa on jo jonkin asteen kettuilu! En ymmärrä yhtään - eikö se nimikin jo kerro kokille, että sitä ei kuulu kasvisruokiin laittaa..... Kerran kans yks kaveri alkoi tehdä soijasta makaronilaatikkoa ja meinasi keittää makaronit lihaliemessä. Neuvoin jättämään pois....

  Ei ollut kuulemma edes ajatellut asiaa. Niinpä.....

  VastaaPoista
 7. Hyvä huomio! Olen itsekin varmaan ihan tyytyväisenä syönyt Roastissa tuota kastiketta, kysymättä mitä se sisältää. Uskon että tuo saattaa olla ihan yleistä joissakin ravintoloissa, valitettavasti. :(
  Tämä tieto kyllä laski arvostustani Roastia kohtaan, olen pitänyt sitä hyvänä ruokapaikkana lakto-ovoille...

  VastaaPoista
 8. Aloittelen vasta veganismia, mutta olin 13 vuotta vegetaristi. Enpä kyllä silloinkaan olisi halunnut mitään lihaliemissä liotettuja juttuja syödä, ihan maunkin vuoksi. En tiedä, olisko tossa taustalla joku ajatus että kasvissyöjät kaipaa lihan makua niin annetaan se nyt liemen muodossa sitten?

  VastaaPoista
 9. Onko se omenakastike siis muuttunut jossain vaiheessa? Aiemmassa tekstissä kirjoitettiin, että kastike on vegaaninen... Olen myös ollut siinä uskossa, että tämä bbq-kastike on Poppamiehen Savuomena -kastiketta, ja eikös se ole ihan vegaaninen. Voi ovatko tuunanneet sitä ravintolassa itse?

  VastaaPoista
 10. Aiemmin hampurilaisessa oli bbq-kastiketta, nykyään omena-bbq:ta. Eli luultavasti ennen on ollut vegaanista koska sitä on vegaani-termin tuntenut kokki siihen hampurilaiseen laittanut. Omena-bbq:sta tarjoilija sanoi, että se ei sovi vegaaneille, koska sisältää lihalientä. En tiedä sitten mitä bbq:ta siellä nykyään käytetään, mutta ainakin kokki jätti sen mun burgerista pois kun vegaanisena tilasin.

  VastaaPoista
 11. Otin yhteyttä Roastiin, koska tämä juttu kuulosti niin kummalliselta. Keittiöpäällikkö sanoi, että välissä on tosiaan Savuomenaa, ja tämä kastike on vegaaninen. Oli vielä kysellyt tarjoilijoilta ja kokeilta asiasta, eikä kukaan tiennyt tapahtuneesta. Mutta siis omena-bbq-kastike tässä hampurilaisessa on vegaaneille sopiva. :)

  VastaaPoista
 12. Kiva että selvitit ja ilmoitit tänne :) Tosi erikoinen juttu kyl. Kummaa, kun sekä kokki että tarjoilija ilmoitti kastikkeen olevan epävegaanista, eikä sitä tosiaan tuosta burgerista löytynyt.

  VastaaPoista
 13. Erikoista. Olen itsekin ainakin kahteen kertaan syönyt tuon hampparin Roastissa, ja aina siitä on jätetty se kastike pois, tilalla on ollut yrttiöljyä tms. Ja käsittääkseni päätöksen on tehnyt kokki, koska ainakin kerran muistan tarjoilijan mutisseen jotakin vain juustosta ja ruokaa pöytään tuodessaan selittäneen että tää öljy on tässä kun piti kastike jättää pois.
  Onkohan niillä siellä kokeilla eri näkemys asiasta? Voiko olla niin suurpiirteinen kokki, että se vaikka vaan lukee ton bbq ja jostain syystä päättelee, et se ei sovi vegaanille?
  Täytyykin muistaa nimenomaisesti kysyä tuosta kastikkeesta jos sinne päätyy syömään...

  VastaaPoista